KUCHARZ 
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw i napojów. Do jego obowiązków należy przygotowanie dań, podanie ich w jak najatrakcyjniejszej formie, Niejednokrotnie do niego należy również udekorowanie stołu. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP. W gestii kucharza znajduje się również układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
W naszej szkole nauczymy Cię:
- przygotowywać podstawowy asortyment potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw
- dokonywać oceny jakościowej i organoleptycznej surowców, półproduktów i gotowych potraw
- dokonywać oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym
- właściwie dobierać surowce do produkcji potraw i napojów
- sporządzać kalkulacje potraw i napojów
- poddawać obróbce wstępnej i cieplnej surowce odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami
- wykończać, porcjować, dekorować i estetyczne wydawać potrawy i napoje
- konserwować maszyny i urządzenia
- stosować zasady zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywać w czystości i porządku stanowiska pracy, przestrzegać przepisów sanitarnych, bhp, ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego.
Przygotujemy Cię do zdobycia kwalifikacji w zawodzie:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów
Gdzie możesz szukać pracy:
- Restauracje
- Bary
- Kawiarnie
- Catering
- Hotele
- Inne publiczne miejsca żywienia
- Własna działalność gospodarcza